Werken buiten je kantoor of bij een klant is tegenwoordig haast onmogelijk als je geen Wi-Fi hebt. Draadloos internet zou bijna een plek kunnen krijgen in de levensbehoefte piramide van Maslow. Er wordt dagelijks zoveel data gebruikt dat sommige verbindingen soms onbetrouwbaar en traag kunnen worden. En dat is ook best logisch als je ziet hoeveel miljarden computers, tablets en telefoons gebruik maken van het internet. Ondanks dat het nu allemaal nog goed gaat, kan het in de toekomst, door de toename van het aantal devices per persoon, een probleem gaan opleveren. Men doet elke dag onderzoek naar alternatieven en het zou best wel eens Li-Fi kunnen zijn dat ons gaat redden.

MINI ROUTER

Li-Fi, wat betekent het eigenlijk? Het staat voor ‘Light Fidelity’ en is ‘het verzenden van data via licht’. Hoe het werkt? Door een (draadloze) connectie te maken via je computer, tablet of telefoon met een led-armatuur ben je aangesloten met Li-Fi. In zo’n armatuur zit namelijk een microchip. Hierdoor geeft de armatuur niet alleen licht, maar is het ook een router. Net zoals met Wi-Fi kan je een device nu verbinden met internet en met hoge snelheid online je gang gaan. Li-Fi is echter een stuk energiezuiniger dan Wi-Fi.

ZICHTBAAR LICHT

Wi-Fi werkt via een techniek van radiogolven en verstuurt daarmee de data. Visible Light Communication (VLC) is de techniek waar Li-Fi gebruik van maakt. VLC gebruikt het zichtbare gedeelte van licht om informatie te verzenden. De leds worden met een zeer hoge snelheid in- en uitgeschakeld waardoor er een elektrisch signaal ontstaat, iets wat voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Het elektrische signaal wordt omgezet naar een datastroom van hoge snelheid. Hierdoor is het mogelijk om met led-lichtbronnen gegevens met een hoge snelheid te versturen. Doordat we steeds meer gebruik maken van ledverlichting, komen er ook steeds meer plekken bij waar we Li-Fi kunnen gaan toepassen. Daarbij kan Li-Fi ook gebruikt worden op plekken waar de radiogolven van Wi-Fi schadelijk kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en vliegtuigen.

SNELLER DAN HET LICHT ÉN ULTRA VEILIG

Li-Fi is dus duurzamer en sneller dan dat Wi-Fi is, maar hoe snel is het dan precies? Uit onderzoek is gebleken dat er nu al Li-Fi snelheden bereikt kunnen worden van meer dan 10bps. Om te vergelijken, dat is 100 keer sneller dan Wi-Fi. Een HD-film kan straks in een paar seconden gedownload worden. Als klap op de vuurpijl is Li-Fi ook nog eens veiliger dan Wi-Fi. Radiogolven kunnen door muren heen dringen, licht kan dat niet. Hierdoor is het alleen mogelijk om gebruik te maken van de lamp in de ruimte waar je bent. Stiekem gebruik maken van de verbinding van de buren is er straks dus niet meer bij.

Meer weten over de toekomst van het licht?
Neem contact op met Jan van Riel. Hij vertelt je er graag over.
Jan van Riel
Akademieleider
+32 (0)473680139
jan.vanriel@trilux.com
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX