Human Centric Lighting lijkt het nieuwe modewoord in de verlichtingsindustrie te zijn. Toch leunt het wel degelijk op een gefundeerde theorie. We leggen het concept hieronder in korte voor je uit. Laten we gemakkelijk beginnen en het effect van licht op jezelf betrekken. Hoe opgewekt voel je je in de lente, wanneer de dagen langer zijn en de zon meer schijnt? Of hoe futloos – sommige noemen het ook wel een winterdip – kun je je wel niet voelen zodra de klok wordt verzet en de winterdagen weer korter worden? Licht speelt daarin een sleutelrol.

BIOLOGISCHE KLOK

Dat licht zo’n grote invloed heeft op onze gemoedsrust werd in 2002 wetenschappelijk aangetoond, toen onderzoekers – naast de welbekende staafjes en kegeltjes – een derde type fotoreceptor in het oog aantroffen. Deze zogeheten lichtgevoelige ganglioncellen synchroniseren de biologische klok in je lichaam. Deze cellen reageren maximaal op kortgolvig blauw licht en onderdrukken de productie van melatonine (het slaaphormoon). Daglicht (hoog blauwaandeel) zorgt dus voor onderdrukking van melatonine, waardoor je overdag opgewekt bent.

KUNSTLICHT ALS DAGLICHT

Sinds het ontstaan van led is kunstlicht ook interactief geworden, zo kun je nu bijvoorbeeld met een app de kleur van het licht gemakkelijk aanpassen. Hierdoor hebben we nu de mogelijkheid gekregen om binnen hetzelfde armatuur te variëren in lichtsterkte en lichtkleuren. En laten lichtsterkte en lichtkleur nou precies de belangrijkste ingrediënten zijn om daglicht na te kunnen bootsen. De technologie om daglicht na te maken is door de verlichtingsindustrie omgedoopt tot ‘Human Centric Lighting’. Met Human Centric Lighting (HCL) haal je een natuurgetrouwe simulatie van daglicht naar binnen. Dat de invloed van licht groot is op mensen, is nu duidelijk. HCL kan dus een positieve invloed hebben op het welzijn, de prestaties en de gezondheid van mensen.

ONZE AANPAK

TRILUX maakt al ruim honderd jaar licht voor mensen. En ook van HCL mogen we onszelf trendsetter noemen. TRILUX levert alle onderdelen uit één hand en draagt daarmee bij aan een nog gezondere werkomgevingen. HCL gaat voor ons verder dan de technologie in de vorm van een HCL-ready product. Voor ons is HCL een allesomvattende verlichtingsfilosofie waarbij rekening gehouden wordt met:

1. Lichtadvies en planning
2. Armaturen
3. Lichtsturing

LICHTADVIES EN PLANNING

Lichtoplossingen die aan het menselijke bioritme zijn aangepast, zijn even individueel als de mens zelf. Om alle voordelen van HCL-verlichting optimaal te kunnen benutten wordt door TRILUX uitvoerig advies gegeven en een op maat, professioneel verlichtingsconcept gemaakt.

ARMATUREN

De juiste armaturen voor het juiste licht: TRILUX biedt een breed productassortiment aan HCL-ready armaturen die zich onderscheiden door toonaangevende technologieën en een stijlvol design. Het resultaat daarvan? Voor elke gewenste toepassing, licht van de beste kwaliteit. Alle HCL-armaturen van TRILUX zijn te herkennen aan de aanduiding ‘ACT’ in de productomschrijving.

LICHTSTURING

HCL houdt ook rekening met het complexe samenspel van het menselijke dag-nacht-ritme en de dynamische verlichtingsparameters. Daarom is bij TRILUX alles perfect op elkaar afgestemd, van lichtadvies tot de intuïtieve sturing van de verlichting, met inbegrip van de keuze van de hard- en softwarecomponenten. Het resultaat is maximale controle.

In onze fabriek in Duitsland brengen wij HCL in praktijk. Bekijk onderstaande video voor een impressie.

Meer weten over Human Centric Lighting?
Klik dan hier.

Meer weten over Human Centric Lighting?
Neem contact op met Johan van Zeist. Hij vertelt je er graag over.
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX