Last mile connectivity in gebouwen zorgt voor hoofdbrekens bijgebruikers van het netwerk, want de snelheid van de verbinding laat vaak te wensen over. Dat is volledig te wijten aan de verdeling van het netwerk binnen eengebouw. Want aan de aanvoer, met de pijlsnelle glasvezelverbindingen dezer dagen, ligt het zeker niet. De bottleneck wordt gecreëerd bij de verdeling in de serverruimte van een gebouw. Hier wordt nog altijd gewerkt met de traditionele koperenUTP-bekabeling. Dat kan sneller, duurzamer en efficiënter. Precies om die reden werkt TRILUX samen met FiberUnlimited, aanbieder van razendsnelle Polymer Optical Fiber oplossingen voor in gebouwen.

Netwerkarchitectuur

Het nadeel van UTP-bekabeling in gebouwen zit hem voornamelijk in de netwerkarchitectuur.Vanuit de serverruimte moet namelijk iedere internetpoort in het gebouw uniek bekabeld worden. Het is niet toegestaan om vanuit een punt door te lussen naar het volgende punt. Dit zorgt voor een gigantische overvloed aan koperen kabel in gebouwen. Zonde, omdat het ook anders kan. Met Polymer Optical Fiber (POF) kan namelijk wel worden doorverbonden. Hiermee kan het aantal meter kabel in gebouwen ontzettend worden teruggedrongen.

Supersnel en future proof

Nog een nadeel van de traditionele UTP-bekabeling zijn de internet snelheden die hiermee gehaald worden. Zoals reeds gesteld, komt het internet via een snelweg van glasvezel het gebouw binnen en gaat dan verder over de koperen UTP-kabel. Zonde want hiermee verliest het netwerk in het gebouw ontzettend aan snelheid. Met Polymer Optical Fiber (POF) worden momenteel al lab snelheden van>50gbps gehaald. POF bekabeling biedt daarmee voor de toekomst een hogere bandbreedte ten opzichte van UTP kabel. Daarmee is een gebouw voorbereid op toekomstige ontwikkelingen, zoals 8K televisie, multiview toepassingen, interactieve diensten, virtual reality en verdere toepassingen.

Duurzaam besparen

Een Polymer Optical Fiber (POF) oplossing, in plaats van een koperen netwerk, kan het aantal kabels met meer dan 90% terugdringen in gebouwen. In tonnen natural resources scheelt dat per aansluiting in een gemiddeld netwerkmeer dan 3,5 kilo aan materiaal. Bij een gebouw met 30.000 poorten betekent dat dus ruim 90 ton minder koper, plastic en chemicaliën. Maar er zijn nog meerzaken waarop bespaard kan worden naast het materiaal. POF transporteert de data over het netwerk namelijk via de zeer energie-efficiënte LED technologie.

De totaaloplossing

Waar ligt nu de relatie tussen licht en snel internet? Heel eenvoudig eigenlijk. Onze verlichtingsarmaturen bieden het ideale grid voor full acces internet. Samen met FiberUnlimited hebben wij diverse modules ontwikkelt voor ons E-line Next LED lichtlijn systeem. Daarbij zijn WiFi accespoints en beveiligingscamera’s bijvoorbeeld zeer eenvoudig in onze lichtlijn te integreren. Omdat UTP kabel magnetische interfenties geeft, was dit tot op heden niet mogelijk, UTP kabel kon daardoor niet meegetrokken worden in de lichtlijn, maar vereiste een aparte kabelgoot op de lichtlijn. Met Polymer Optical Fiber (POF) is dit wel mogelijk. Wij trekken de POF-kabel dan ook mee in de lichtlijn, zodat in één montage handeling licht én connectiviteit in een gebouw gebracht wordt.

Meer weten over de toekomst van het licht?
Neem contact op met Jan van Riel. Hij vertelt je er graag over.
Jan van Riel
Akademieleider
+32 (0)473680139
jan.vanriel@trilux.com
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX