Klant

DOKVAST

Architect

Habeon Architecten

Installateur

Hoppenbrouwers

Locatie

Son en Breugel

Industrie en Logistiek

Smart lighting voor Rhenus Logistics

Eind 2017 was TRILUX, in opdracht van DOKVAST, totaalaannemer van verlichting in het Brabantse Son om het eerste deel van het European Distributions Centre New Logic VI (EDC) voor Rhenus Logistics op te leveren. Door te investeren in duurzaamheid, intelligentie en comfort staat er nu een gebouw met toekomstbestendige logistiek.

TEAMWORK EN PARTNERSCHAP

Door een samenwerking tussen DOKVAST en TRILUX met nieuwe technieken kreeg Rhenus Logistics een gebruiksvriendelijke, intelligente en full-service verlichtingsoplossing.  Duurzaamheid, toekomstbestendig bouwen en de klant zorgen uit handen nemen zijn de belangrijkste uitgangspunten in de visie van DOKVAST. “Al onze gebouwen worden gerealiseerd op basis van teamwork en partnerschap”, aldus Klanderman, managing director van DOKVAST. Het EDC is ontworpen op basis van BREEAM-NL ‘Outstanding’, en behoort daarmee tot de top 5 meest duurzame distributiecentra in Nederland.

MAATWERK

In opdracht van DOKVAST is een lichtmanagementsysteem ontworpen dat volledig beheersbaar is op een tablet. “Gebruiksvriendelijkheid staat voorop. TRILUX heeft als totaalaannemer voor licht het project geleid in alle verlichtingsvraagstukken, van BREEAM-ready lichtplan en productlevering tot installatie en onderhoud.”

SMART & CONNECTED

De bouw van het New Logic VI, onder leiding van hoofdaannemer Heembouw, vond plaats in negen maanden tijd en op turnkey-basis. De grote hal van 45.000m2 kan op verzoek van Rhenus Logistics, de huurder, nog eens worden uitgebreid met 30.000m2. De ruimte hangt vol met sensoren die afzonderlijke ruimten monitoren en op deelniveau data vastleggen. De data wordt vervolgens gekoppeld in de Building Dashboard van DOKVAST – een zelf ontwikkeld gebouwbeheersysteem waarmee realtime energiegebruik, aanwezigheid en onderhoudsbehoeften worden afgelezen. “Systemen en gebouwcomponenten zijn flexibel aan te passen en communiceren met elkaar. De status van het gebouw kan iedere minuut worden uitgelezen via een app, en de klant kan naar wens zelf de lichtsterkte regelen door middel van gecombineerde motion detection, daglichtregeling en dimming. Allemaal aan te sturen via de iPad. Dit is ‘The internet of things.”

KUNSTLICHT ALS DAGLICHT

Verbanden leggen tussen nieuwe systemen en het huidige systeem is een belangrijk onderdeel van toekomstgerichte verlichtingsoplossingen.“De basis van de TRILUX-oplossing bestaat uit kwalitatief hoogwaardige led lichtlijnen voor logistieke hallen, aangestuurd door het lichtmanagementsysteem LiveLink en E-line ledlichtlijnen uitgerust met intelligente sensoren, verbonden in een netwerk.”, verteld TRILUX-directeur Willem Dammers. De sensoren registreren aanwezigheid van personeel en daglicht en dimmen de verlichting automatisch als kunstlicht niet nodig is. Data met betrekking tot energieconsumptie en onderhoudsbehoefte worden opgeslagen in de Building Dashboard. “Door meer vermogen te installeren dan nodig, kan de ledverlichting worden gedimd naar een werkbaar lichtniveau. Hierdoor wordt de levensduur verlengd en is de installatie flexibel en toekomst vast. Met de hoge lichtopbrengst ervaren de medewerkers van Rhenus tevens een hoger visueel comfort in de hal. Als het systeem op vol vermogen draait, lijkt het kunstlicht op daglicht.”

Uitgelicht product

E-line Next LED

Het toonaangevende modulaire systeem van de E-line Next bestaat uit vijftien optieken en heeft een lichtstroom van 2.000 lm tot 20.000 lm. Daarmee kan binnen één productfamilie in de verlichtingseisen voor uiteenlopende toepassingsgebieden worden voorzien.

Meer informatie
Meer te weten komen over dit project?
Neem dan contact op met James Bosschart
James Bosschart
Key Accountmanager Industry & Logistics
06–24361493
james.bosschart@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX