Klant

Stad Wadern

Architect

Installateur

Elektrotechnik Klein

Locatie

Wadern

Leisure

Minder energieverbruik, beter licht: doel bereikt

Al meer dan 40 jaar is de Herbert-Klein-Halle het multifunctionele trefpunt van de stad Wadern. Het maakt niet uit of het gaat om sport, beurzen of concerten, iedereen weet de evenementen locatie te vinden. Enkele jaren geleden kwam het idee op tafel om het gebouw klaar te maken voor de toekomst.

Toekomstbestendig

Om dat te bereiken moest vooral het hoge energieverbruik van het multifunctionele centrum drastisch omlaag. De hoeveelheid energie die het verlichtingssysteem gebruikte was een doorn in het oog van de stad. Gelukkig kon TRILUX Wadern helpen met een geïntegreerd lichtconcept. Dit zorgt ervoor dat het stroomverbruik van de Herbert-Klein-Halle met 80% verminderd. Alleen al in de multifunctioneel inzetbare hallen zelf werd 32,4 kilowatt per bedrijfsuur verbruikt. In de toekomst zal de gemiddelde productie slechts zes kilowatt per uur bedragen.

Maximale bereik

Dit resultaat wordt niet alleen mogelijk gemaakt door het gebruik van efficiënte LED-verlichtingssystemen, maar ook door intelligent lichtmanagement met daglicht- en aanwezigheidsregeling. Als er niemand in de hal aanwezig is, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Op zonnige dagen wordt de lichtintensiteit daarnaast automatisch terug gedimd naar het benodigde lichtniveau. Hierdoor wordt energiebesparing tot het maximale gedreven.

"We kunnen drie verschillende niveaus voorselecteren. Het maximale verlichtingsniveau is 780 lux", legt Benjamin Neuses van de Building Department van de Stad Wadern uit. "Nu kunnen we zelfs tafeltennistoernooien houden op Bundesliga niveau." Natuurlijk zijn de belangrijkste gebruikers, de lokale clubs, ook blij met de verbeterde lichtkwaliteit.

Een all-in-one partner

De TRILUX-kennis werd tevens toegepast op de verlichting van de parkeergarages op het terrein van het multifunctionele centrum. Wadern vertrouwde daarbij op een beproefd TRILUX-systeem dat zich al met succes in de straatverlichting in de stad heeft bewezen: de Cuvia 60 LED.

Het project in Wadern laat zien dat kruiselings toegepaste verlichtingsconcepten hun vruchten afwerpen. TRILUX noemt deze planningsstrategie GanzheitLICHT. Benjamin Neuses is overtuigd van de aanpak: "We realiseren nu aanzienlijke besparingen, zowel binnen als buiten, en profiteren van een enorm verbeterde lichtkwaliteit. We hebben zelfs onze oorspronkelijke doelstellingen overschreden!"

Ook toe aan een verlichtingsrenovatie?
Neem contact met ons op!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX