Klant

Hansestadt Lübeck

Architect

Technoterm GmbH

Installateur

Fa. Thomas Elektro GmbH, Schwerin - Fa. Elektro Schimmel, Reinfeld

Locatie

Lübeck

Onderwijs

Leerzame verlichting

De E-Line LED lichtlijn: een pareltje uit het TRILUX-assortiment. Al bijna 25 jaar lost deze lichtlijn al haar verlichtingstaken op. Waar de E-Line vroeger met name bij industriële toepassingen werd gebruikt, is het aanpassingsvermogen van de lichtlijn inmiddels bijna onbeperkt en overal op haar plek. Hetzelfde geldt voor het onderwijs. Wat de E-Line exact kan, bleek bij de renovatie van de school in Wakenitz, Lübeck.

Ideaal voor renovatieprojecten

Nadat de E-Line LED van TRILUX werd gebruikt in het nieuwe schoolgebouw, bleek uit een eerste beoordeling al dat de gebruikers zeer tevreden waren. Zo is er nu 80% minder energieverbruik, zijn de onderhoudskosten zeer laag en er is een duidelijk verbeterd lichtcomfort. Hoe dit gerealiseerd werd? Doordat de E-Line LED lichtlijnen gecombineerd werden met het intelligente LiveLink lichtmanagementsysteem.

Eenvoudige integratie

Ralf Haebel, lichtontwerper bij Technotherm, een ingenieursbureau in Duitsland, is ervan overtuigd dat het lichtlijnsysteem van TRILUX ideaal is voor renovatieprojecten in de onderwijssector. Volgens hem kunnen de armaturen van TRILUX gemakkelijk geïntegreerd worden in bestaande situaties. Zo is er in lange gangen bijvoorbeeld maar één stopcontact nodig om het volledige systeem aan te sluiten en hoefde de verlaagde plafonds niet open gemaakt te worden om nieuwe kabels te leggen in de verbindingsgangen. Bovendien kunnen de componenten van de E-Line LED noodverlichting net zo gemakkelijk in het draagrailssysteem geïntegreerd worden als de sensoren voor het daglicht. Hierdoor is er nu daglicht- en aanwezigheidsregeling van LiveLink aanwezig in de school.

Verblindingsvrij licht

In de klaslokalen zijn de veranderingen die het nieuwe licht na de renovatie met zich meebrengt het meest zichtbaar. “Het lichtcomfort is aanzienlijk toegenomen. De ruimte is op elk punt homogeen verlicht en zorgt voor verblindingsvrij licht. Dit creëert een prettige leeromgeving”, aldus de enthousiaste directeur Heino Schön.

Twee van de lichtlijnen lopen parallel aan de voorkant van het raam aan de plafonds. Als er veel daglicht binnenvalt, voegt het lichtmanagementsysteem slechts zoveel licht toe als dat nodig is. Beide lichtbanen worden afzonderlijk van elkaar aangestuurd. Alles is bovendien inzichtelijk, waardoor leerlingen en leerkrachten samen kunnen zien hoe elektriciteit wordt bespaard.

Uitgelicht product

E-line Next LED

Het toonaangevende modulaire systeem van de E-line Next bestaat uit vijftien optieken en heeft een lichtstroom van 2.000 lm tot 20.000 lm. Daarmee kan binnen één productfamilie in de verlichtingseisen voor uiteenlopende toepassingsgebieden worden voorzien.

Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer weten over leerzame verlichting?
Neem contact op met
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX