Klant

Gemeente Böblingen

Architect

IBB Wörn Ingenieure GmbH

Installateur

Omexom GA Süd GmbH

Locatie

Böblingen

Buitenverlichting

Intelligent én milieuvriendelijk door het bos

Het acht kilometer lange fietspad tussen Stuttgart en Böblingen/Sindelfingen loopt voor het grootste deel over een voormalige militaire weg dwars door het bos. Om ervoor te zorgen dat de gebruikers van het fietspad ook bij schemer en donker in de herfst en winter veilig van de route gebruik kunnen maken, zocht het districtsbestuur van Böblingen naar een insect- en energie-efficiënte verlichtingsoplossing voor het fietspad.

Het TRILUX-concept was overtuigend: slimme armaturen dieradiografisch met elkaar verbonden zijn tot een zelfvoorzienend netwerk - en fietsers veilig door het bos leiden met licht dat met hen ‘meeloopt’. Als er zich geen personen binnen het detectiebereik van de sensoren bevinden, wordt de verlichting teruggedimd tot een basisniveau, wat het milieu beschermt en de energiekosten verlaagt.

In het voorjaar en de zomer - als het 's morgens vroeg al licht is en 's avonds nog licht - wordt het fietspad tussen Stuttgart en Sindelfingen vaak gebruikt door forenzen om naar het werk te gaan. In de herfst en de winter daarentegen is de voormalig militaire weg, die zonder gemeentelijke verlichting dwars door het bos van Böblingen en Sindelfingen loopt, 's morgens en aan het eind van de middag nog steeds volledig duister. Daarom heeft het districtsbestuur van Böblingen het fietspad uitgerust met een slimme verlichtingsoplossing die de fietsers de gewenste veiligheid biedt - en tegelijk de natuur en het milieu beschermt. In totaal flankeren bijna 200 TRILUX buitenverlichtingsarmaturen met een masthoogte van 5 meter en een armatuurafstand van 45 meter het fietspad, dat dankzij een speciale optiek en een lichtstroom van 1.650 lumen schoon en verblindingsvrij wordt verlicht. De lichtkleur van 3.000 Kelvin is insectvriendelijk.

LICHT DAT MEEREIST

Om de storende invloed op de natuur tot een minimum te beperken, werden 130 armaturen in een netwerk opgenomen en radiografisch gestuurd met het lichtmanagementsysteem LiveLink Outdoor - er wordt ondermeer gebruik gemaakt van een datum- en tijdsturing alsook van daglichtsensoren en aanwezigheidsmelders. Een slimme bijzonderheid van het systeem is licht dat met de fietser ‘meereist’, dat als stand-alone oplossing is geïmplementeerd. Als de aanwezigheidsdetector van een armatuur een persoon detecteert, wordt de verlichtingssterkte gedurende 60 seconden verhoogd tot 100 procent.Tegelijkertijd worden twee naburige armaturen geactiveerd via het LiveLink Outdoor lichtmanagementsysteem, zodat de volgende ongeveer 100 meter van het pad altijd schoon verlicht zijn. Het demonstratieproject werd in iets minder dan 1,5 jaar uitgevoerd, van de eerste bespreking tot de voltooiing.

Meer weten over deze outdoor oplossingen?
Neem contact op met Johan van Zeist
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX