Klant

Graf-zu-Bentheim school

Architect

Ingenieurbüro Zink GmbH, Höchberg

Installateur

Klüber Elektroanlagenbau GmbH, Mulda

Locatie

Würzburg

Onderwijs

Human Centric Lighting ondersteunt het welzijn

Voor mensen met een visuele beperking kan licht een hele belangrijke rol spelen in hun concentratie en oriëntatie. In Würzburg vinden we de Graf-zu-Bentheim school. Dit is een ondersteuningscentrum waarbij de focus op visie groot is. De leerlingen van deze school hebben een visuele handicap of zijn helemaal blind. Zij vertrouwen vaak op licht. Om deze reden koos de school voor HCL, Human Centric Lighting, om de leeromstandigheden voor de leerlingen nog verder te optimaliseren.

Oriëntatie op nummer één

Voor de renovatie bestond het schoolgebouw uit lange, slecht verlichte gangen, trappenhuizen en donkere hoeken met diffuus licht. Voor mensen met een visuele beperking is dit een grote belemmering voor hun oriëntatie. Omdat oriëntatie ontzettend belangrijk is voor de leerlingen van deze school, zijn goed verlichte lokalen en gangen een must. De Graf-zu-Bentheim school ging zelfs nog een stapje verder. Het licht in de school is namelijk niet alleen bedoeld om zuiver zicht te vergemakkelijken, maar ook om een positief effect te hebben op de concentratie en het welzijn van de leerlingen.

Leren bevorderen

”Het realiseren van optimaal aangepast licht is bijzonder belangrijk om de motivatie om te leren te ondersteunen en te stimuleren. En HCL heeft precies de juiste aanpak”, vertelt Graf-zu-Bentheim directrice Heike Sandrock. Om deze reden werd er voor de klaslokalen gekozen voor een wit-wit controlesysteem. Dit is warm licht met een hoger rood component of koel licht met blauwe componenten die via een knop kunnen worden geselecteerd.

Heike weet dat een dergelijke verandering vooral nuttig is voor leerlingen die volledig blind zijn of een visuele beperking hebben. De meeste van hen hebben nog steeds een sterke helder/donker -waarneming. “De verandering in licht maakt meteen duidelijk of het een rustige fase is met roodachtig licht of een geconcentreerde fase met meer blauw licht in de klas. De nieuwe verlichting is nu een integraal onderdeel geworden in de gehele school en beïnvloedt het dagelijkse leven van onze leerlingen en leerkrachten. We hebben nu een zogenoemde verlichtingsservice in de school. Dit past de verlichting aan, aan de betreffende leersituatie volgens de specificaties van de leerkrachten”, aldus Heike.

Bijzonder effectief

Het HCL-concept van TRILUX is bijzonder effectief doordat het bestaat uit passende armaturen, een gebruiksvriendelijke lichtsturing en een uitgebreid lichtadvies. De voordelen van HCL kunnen optimaal benut worden doordat er een professioneel geplande lichtoplossing op maat werd gemaakt voor de school en hun leerlingen. Directrice Heike is volledig overtuigd van TRILUX en haar armaturen. “De intuïtieve bedieningen in de klaslokalen is enorm succesvol. Voor ons is het een bakenproject omdat alle betrokkenen, of het nu gaat om docenten, architecten, technici of verlichtingsexperts, nauw met elkaar hebben samengewerkt”.

Heeft u vragen of een opmerking over de verlichting van Graf-zu-Bentheim school?
Of wenst u een voorstel voor LED verlichting op uw eigen locatie? Neem gerust contact op met Johan. Hij helpt u graag op weg!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX