Klant

Futurium Berlijn

Architect

Richter Musikowski

Installateur

Prinzing Elektrotechnik GmbH

Locatie

Berlijn

Kantoren
Leisure

Hightech van vandaag voor ideeën voor morgen

Futurium, het nieuwe huis van de toekomst, staat midden in het centrum van Berlijn. Dit huis moet bij mensen de interesse wekken mee te denken over de toekomst en alle toekomstkwesties die ons nog te wachten staan. In dit grote expositie- en evenementengebouw mocht TRILUX haar ‘Indoor.Outdoor.Light’ concept uitrollen.

Verlichting in hartje Berlijn

Het Futurium, niet ver van de regeringswijk in hartje Berlijn, is een platform voor alle lagen in de samenleving. Alle belangrijke thema’s voor de toekomst komen hier aan bod. Denk aan burgers, de wetenschap, economie, politiek en cultuur. "Het Futurium zal vrij toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden. Het moet tegelijk podium, museum, laboratorium en forum van de toekomst zijn en ruimte bieden voor boeiende debatten, creatieve workshops en visionaire ideeën. Verkennen, bespreken en testen. Met vele verschillende methodes kunnen de bezoekers zich hier verdiepen in de wereld van morgen", aldus Nicole Schneider, commercieel directrice van Futurium.

Spectaculaire architectuur

In het Futurium, installeerde TRILUX een lichtplafond dat niet alleen de foyer volledig in licht hult, maar ook fungeert als reusachtig mediascherm. Een LED lichtlijn voorziet de expositieruimten van efficiënte en verblindingsvrije basisverlichting. De buitenverlichting is bovendien niet alleen functioneel en architecturaal, maar biedt ook de mogelijkheid om de pleinen rondom het gebouw bij evenementen veilig en sfeervol te verlichten.

De spectaculaire architectuur van het Futurium is iets wat direct opvalt bij iedereen die het gebouw in het vizier krijgt. Meer dan 8.000 cassette-elementen - met ofwel ongelijk gevouwen reflectoren van edelstaal ofwel bedrukt figuurglas - vormen gevelvlakken die permanent veranderen. Als de lichtinval wisselt of wolken voorbijtrekken, verandert ook de aanblik van het gebouw. Men zegt wel eens dat de buitenste laag van de sculpturale constructie een door de natuur bespeelde mediagevel vormt.

Ook binnen in het gebouw is er een groot horizontaal vlak dat bespeeld wordt door licht. Een grootmetalen raster overspant de gehele benedenverdieping. Achter het grote raster van gevouwen, fijn geperforeerde lamellen gaan LED lijnarmaturen schuil. Het is dus eigenlijk een reusachtig scherm dat dynamische lichtpatronen kan weergeven!

Lichtchoreografie

Wat daarnaast indrukwekkend is, is de veelzijdigheid van de beschikbare lichtstuuropties. Deze passen allemaal bij de uiteenlopende manieren om de benedenverdieping te benutten. Zo kunnen de armaturen bijvoorbeeld allemaal samen of groepsgewijs worden ingeschakeld, gedimd of van kleurtemperatuur veranderen. Er zijn al een aantal lichtscenario’s voor geprogrammeerd.

Tevens is het mogelijk om schaduwfiguren net zo subtiel als wolken over het lichtplafond te laten zweven, zonder dat de verlichtingssterkte op vloerniveau merkbaar verschilt. Het plafond kan ook interactief worden door er een lichtchoreografie op af te spelen, bespeeld door personen die beneden staan. Bovendien is het mogelijk in een lichtsliert mensen te laten volgen of de afzonderlijke groepen kriskras door de ruimte met lichtlijnen te verbinden. Omgekeerd kan het algoritme ook grenslijnen trekken tussen de aanwezigen en de verdieping in verschillende sectoren onderverdelen.

Veelzijdige lichttechnieken

De software voor het bespelen van het lichtplafond werd speciaal door TRILUX ontwikkeld en geprogrammeerd voor dit project, het bestaat uit beproefde licht technische componenten. Wat de oplossing ingenieus maakt, is dat het niet nodig was om speciale armaturen te ontwikkelen. Het werkt perfect op basis van de E-Line LED standaardarmaturen uit het TRILUX verlichtingsassortiment. Deze armaturen worden vaak gebruikt in supermarkten, kantoren en scholen. De E-Line LED, die uiterst energie-efficiënt en heel veelzijdig is wat betreft lichttechniek en montageopties, is eigenlijk altijd een juiste keuze.

Ook toe aan nieuwe verlichting?
Neem gerust contact met ons op!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX