Klant

Seniorenverpleeghuis Bischof-Ketteler-Haus

Architect

Installateur

Kosi Kommunikations- und Sicherheitsanlagenbau GmbH

Locatie

Berlin-Weißensee

Healthcare

Het bioritme versterken met verlichting

Slaapproblemen, rusteloosheid, ongemak, stemmingswisselingen. Voor mensen met dementie is dit de dagelijkse realiteit. Om het leven van deze mensen een beetje gemakkelijker te maken, maken steeds meer tehuizen gebruik van Human Centric Lighting (HCL). HCL verbetert niet alleen aantoonbaar het welzijn, maar draagt ook actief bij aan het verminderen van angsten die mensen met dementie kunnen teisteren. In het Bischof-Ketteler-huis weten ze dit, daar maken ze namelijk gebruik van de HCL-systemen van TRILUX.

Beperkt zichtveld

In dit verpleeghuis waar veel ouderen wonen, is als doel gesteld de bewoners met dementie extra levenskwaliteit te geven in het dagelijks leven. "Iedereen die voor het eerst bij ons is, zal merken hoe goed het met ons gaat", legt Britta Schmidt, directeur van het bedrijf, uit. De reden? Door het beperkte gezichtsveld en de beperkte lensdekking hebben ouderen met dementie meer lichtintensiteit nodig dan jongeren. Zo heeft een 75-jarige bewoner van het verpleeghuis ongeveer 20 keer meer lichtintensiteit nodig om hetzelfde te kunnen zien als iemand die 40 is.

Veiligheid en licht

De Belviso LED bereikt de gewenste lichtintensiteit van 500 lux in de gangen. De allround lichtcontouren zorgen voor een onmiskenbare verlichtingsesthetiek met een zachte overgang naar het plafond. De Belvisio LED past harmonieus in de helder vormgegeven gangen van het Bischof-Ketteler-huis en biedt verblindings- en schaduwvrij licht. "Dit was voor ons enorm belangrijk om het gevoel van veiligheid van de bewoners tijdens het lopen door de gangen te versterken. Zelfs de kleinste schaduwen worden door de bewoners als een onoverkomelijk obstakel beschouwd", benadrukt Britta. Mede hierom is het belangrijk dat het licht, het oppervlak en de kleur van de vloeren en alle gebruikte materialen op elkaar afgestemd zijn. Dit om een onveilig gevoel en verwarring te voorkomen.

Ritmes stimuleren

Waar dementerende ouderen veel mee te maken krijgen zijn slapeloos- en rusteloosheid. "We hebben ons ten doel gesteld om de bewoners te laten wennen aan een normaal dag-nachtritme, wat vaak te laat is. De praktijk heeft aangetoond dat de nieuwe verlichting in gangen en gemeenschappelijke ruimtes goed voor hen is", legt Britta uit. De HCL-systemen van TRILUX dragen hier aanzienlijk aan bij, zowel in de gemeenschappelijke ruimtes als in de gangen. Dankzij de efficiënte lichtbesturing voor de armaturen wordt het natuurlijke verloop van zonlicht automatisch gestimuleerd.

Activerend effect

De lichtarmaturen van TRILUX beginnen al vroeg in de ochtend met het uitstralen van warm licht van 2700 Kelvin. Dit bootst de natuurlijke kleurtemperatuur van de zonnestralen na en maakt daardoor een zachte start van de dag mogelijk. Tegen de middag stijgt het blauwe component tot ongeveer 6500 Kelvin. Dit zorgt voor een activerend effect bij de bewoners, die zich hierdoor fitter en meer alert voelen. In de avond schakelt het systeem terug naar een warme kleurtemperatuur. Dit heeft een kalmerend effect en bereidt de bewoners voor op de slaapfase. Hierdoor versterkt het individuele bioritme van elke individuele bewoner, waardoor ze in de nacht beter slapen en overdag actiever kunnen zijn.

Ook human centric lighting in jouw verzorgingshuis?
Neem contact op met onze lichtadviseurs!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX