Klant

COAF

Architect

Paul Kaloustian Studio

Installateur

Locatie

Debet (Armenië)

Onderwijs

Een geïntegreerde verlichtingsoplossing voor het COAF Smart Center

Wie wel eens in de provincie Lori in het noorden van Armenië is geweest, herkent de groene bergen, kleine dorpjes en traditionele landbouw. Midden in deze mooie omgeving staat het COAF Smart Center, een campus voor buitenschoolse leer- en buurtactiviteiten. Het gebouw is ontworpen met uiterst moderne architectuur. TRILUX leverde de verlichtingsoplossingen voor het gehele COAF Center, uit één hand, wat betekent dat alle binnen- en buitenarmaturen op de campus afkomstig zijn uit het portfolio van de lichtleverancier zelf.

Een centrum voor de gehele gemeenschap

Het COAF (Children of Armenia Fund) is sinds 2003 nauw betrokken bij sociale en educatieve programma’s in structureel zwakke regio’s in Armenië. De gebouwen van COAF dienen als ultramoderne leerlocaties en nodigen mensen uit om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en om dialogen aan te gaan over sociale en culturele onderwerpen. Doordat er gefocust wordt op de jonge generaties, creëert het initiatief toegang tot een breed scala aan onderwijsmogelijkheden en voorziet het in de nodige middelen. Op de lange termijn moet de kennis die het programma oplevert een economische en sociale impuls geven aan het leven in de gemeenschappen. Het is de bedoeling dat er in de aankomende 20 jaar in totaal 20 vestigingen geopend zullen worden.

Zelfbewust en verbonden met de locatie

Bij de ontwikkeling van het COAF Smart Center werd er voor een locatie gekozen die voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar zou zijn, waardoor het gebouw tussen verschillende gemeenschappen en in de buurt van een snelweg ligt. Het gebouw kreeg van Paul Kaloustian Studio een sensationele architectuur. Het ontwerp past harmonieus in het landschap en is tegelijkertijd een zelfverzekerd statement voor moderniteit en duurzaam bouwen.

“Het mooie landschap van Armenië, en dan vooral dat van Lori, was voor mij een sterke inspiratiebron”, legt architect Paul Kaloustian uit. “Het is ongelofelijk mooi hoe individuele boomgroepen, als oriëntatiepunten, zich als het ware over de prachtige heuvels verspreiden. Ik wilde graag een vloeiende organische vorm toevoegen aan dit project”. Over de gehele omtrek van het gebouw staan bouwelementen, terrassen, verbindingswegen, pergola’s en gebogen wanden. Dit zorgt voor een levendig aanbeeld, waarin de gehele open ruimte van ongeveer 7.000m2 wordt omsloten. Binnen in het gebouw vind je leslokalen, computerruimtes, studio’s, laboratoria, een amfitheater, bibliotheek en diverse zalen. Verschillende vleugels van het gebouw zijn van de vloer tot aan het dak van glas gemaakt, waardoor er veel daglicht het gebouw binnenkomt.

Verlichtingstechnologie van één enkele bron

De armaturen van TRILUX vind je terug in het gehele gebouw. In overeenstemming met COAF werd gekozen voor het holistische Indoor.Outdoor.Light concept, waardoor TRILUX voor alle gebieden van het gebied uit één hand verlichtingsoplossingen kon leveren. Deze integrale aanpak vereenvoudigde de planning en leveringslogistiek. Tegelijkertijd zorgde het gedifferentieerde productportfolio van TRILUX ervoor dat alle wensen met betrekking tot lichtkwaliteit en design ideeën zonder compromissen konden worden vervuld.

Lineaire opbouwarmaturen en lichtbalken zijn een dominant verlichtingscomponent in het COAF Smart Center. Op sommige plaatsen zijn ze gerangschikt in een radiaal patroon, dat visueel een segment van een cirkel overspant. Op andere plekken in het gebouw vormen de armaturen strenge, lange lijnen die in contrast staan met de doorsnede van wanden en plafonds. Waar het nodig is wordt de basisverlichting hiermee aangevuld. Zo zorgen opbouwrichtingaanwijzers bijvoorbeeld voor een helder licht op het podium en de verdiepingen van het auditorium, terwijl verblindingsvrije downlights de verlichting van klaslokalen en de bibliotheek verzorgen.

Aangezien binnen het ontwerp van het gebouw veel glazen gevels aanwezig zijn, was het belangrijk om bij de planning van de verlichting van het interieur rekening te houden met het nachtbeeld van het gebouw. Als je het gebouw nu van een afstand bekijkt, markeren de nauwkeurig geordende lichtlijnen, de lichtschermen en de uitgebreide lichtwolken de onderkant van het plafond.

Resultaat om trots op te zijn

Iedereen die betrokken was bij dit project kan zeer tevreden zijn. Er staat nu een mooi Smart Center dat jongeren uit de wijde omgeving vele mogelijkheden biedt op het gebied van hun professionele carrière en artistieke talenten. De verlichting van TRILUX is een belangrijk onderdeel van de state-of-art faciliteiten van het gebouw. Het biedt de beste visuele voorwaarden, creëert een hoge kwaliteit van leven en onderstreept de dynamiek van de architectuur.

Ook op zoek naar de juiste verlichting voor jouw project?
Neem gerust contact met ons op!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX