Klant

Hagebau

Architect

Installateur

Elektro Tiegs

Locatie

Nortorf

Retail

Doe-het-zelfzaak: licht als verkoopbevordering

Iedere monteur, installateur of doe-het-zelf’er weet één van de 1700 vestigingen van Hagebau wel te vinden. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat ze in zeven Europese landen gevestigd zijn. Om hun belangrijke positie in de markt te behouden en uit te breiden, werd de marktverlichting verbeterd. De vestiging in Oost-Holstein werd als eerste uitgelicht, waarbij TRILUX mocht adviseren en assisteren.

Doelstellingen behalen

Als je een vestiging van Hagebau zou moeten omschrijven komen al snel de woorden donkere gangen, ongelijke verlichting en extreem hoog energieverbruik naar boven. ‘’Onze taak was om de verlichtingssterkte te verhogen tot ten minste 600 lux, de elektriciteitskosten met ten minste een derde te verlagen en verlichting in te zetten om de verkoop te bevorderen’’, vertelt Rainer Geerts. Hij begeleidde het renovatieproject bij Hagebau. Al snel werd het voor alle betrokkenen duidelijk dat alleen een volledige overstap naar LED-technologie en het gebruik van lichtmanagementsystemen tot het bereiken van deze doelstellingen zou leiden.

Samenwerking zoals het hoort

Wie de samenwerkingspartner zou worden voor dit verlichtingsproject was al dan ook snel duidelijk. ‘’We waren als sinds de eerste aanbesteding erg onder de indruk van TRILUX’’, weet Rainer te vertellen. ‘’Er waren ook aanbiedingen van andere grote lichtexperts, maar uiteindelijk gaf de uitstekende service van TRILUX de doorslag. De samenwerking was in één woord geweldig! TRILUX heeft ons veel werk uit handen genomen door een duidelijke en strakke planning te maken. Samen hebben we de klant een complete oplossing geboden. Als er zich onverwacht problemen voordeden, werden deze door TRILUX snel en eenvoudig opgelost.

Duidelijke verlichting

Tijdens dit project was het vooral van belang om de oriëntatie in de Hagebau vestiging te verbeteren. De eindeloze rijen planken met producten waren niet allemaal even duidelijk verlicht, wat natuurlijk zonde is. De E-Line LED lijnverlichting van TRILUX was hier de perfecte verlichtingsoplossing voor. Het licht van de E-line wordt namelijk gericht via een groothoekoptiek gestuurd en zorgt zo voor een homogene verlichting tot op de onderste planken. Met de Ridos Slim LED worden nu alle producten duidelijk verlicht. ‘’De extra verlichting in de schappen zorgt ervoor dat overal waar je kijkt goed zicht is. Licht is hier nu een actieve verkoopbevordering’’, vervolgt Rainer.

Ontspannen winkelen

De vestigingen van Hagebau zijn groot. Het is daardoor soms lastig om de weg of een specifiek product te vinden, wat soms zorgde voor irritatie onder klanten. TRILUX bedacht een simpele maar slimme truc om dit op te lossen. De hoofdpaden in de vestigingen kregen allemaal verlichting met een sterkte tot 800 lux, 200 lux hoger dan de productgangpaden. Hierdoor werd het intuïtief een stuk gemakkelijker om de hoofdpaden, kassa’s en uitgang terug te vinden. Bovendien creëert het geheel een ontspannen winkelsfeer voor de klanten.

LiveLink als steuntje

Alle LED verlichting werd gecombineerd met het TRILUX LiveLink lichtmanagementsysteem met daglichtsturing. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie van het systeem, maar zorgt ook voor een bijzonder lichtcomfort, bijvoorbeeld op het grensvlak tussen binnen en buiten. Het resultaat is een soepele overgang tussen daglicht en kunstlicht. "Omdat individuele armaturen bestuurbaar zijn, blijft de verlichtingssterkte altijd 600 lux. Daarbij maakt het systeem optimaal gebruik van het daglicht, dat vermindert het energieverbruik", zo enthousiast Rainer.

Meten is weten

Hagebau bespaart nu 45% energie doordat zij zijn overgeschakeld van verouderde HQL- en HQI-armaturen naar LED's en lichtmanagementsystemen. Dit komt mede doordat het verbruik permanent wordt geregistreerd en uitgelezen. "Door exacte monitoring weten we precies welke verbeteringen door het systeem worden bereikt. Alleen al het lichtmanagement is verantwoordelijk voor bijna 10% van de energiebesparing", legt Rainer uit.

Beter dan verwacht

Uiteindelijk is de energiebalans nu veel beter dan vooraf gepland was. Oorspronkelijk werd slechts een vermindering van 35% van het elektriciteitsverbruik verwacht. Het feit dat dit percentage 10% hoger ligt, was voor de klant en de energieadviseur een groot voordeel, evenals de eenvoudige bediening van het lichtmanagementsysteem, de eenvoudige programmering van de lichtstemmingen en de positieve feedback van klanten.

Heeft u vragen of een opmerking over de verlichting van Hagebau?
Of wenst u een voorstel voor LED verlichting op uw eigen locatie? Neem gerust contact op met Johan. Hij helpt u graag op weg!
Johan van Zeist
Head of Marketing
033-4557710
johan.van.zeist@trilux.nl
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle product- en lichtkennis en mis geen enkele actie of aanbieding. Meld je dus direct aan voor de nieuwsbrief.
schrijf je in!
Lichtplanservice
Een lichtplan nodig voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Wij helpen je!
Meer informatie
Over TRILUX
Met meer dan 100 jaar ervaring in de verlichtingsindustrie hebben we aan de voet gestaan van veel mooie ontwikkelingen.
Meer over TRILUX